Hatt

När jag låg inlagd på psyket, under några veckor, och hade långtråkigt (det fanns inte så mycket annat att göra än glo på den enda tv-apparaten på avdelningen, spela bordtennis med vårdarna och läsa böcker) så hittade jag denna bok i boksnurran!

Detta var innan jag hade fått någon diagnos och faktiskt den första boken som jag över huvud taget läste om NPF (fastän jag ännu inte visste att det fanns något som kallades så)

Ett kapitel handlade om en av hans Tourette-patienter som spelade bordtennis på ett speciellt sätt. (jag visste inte heller vad Tourette var. Jag hade själv aldrig varit medveten om mina ryckningar, och upprepat tal. Och ingen hade påtalat det för mig, någonsin) Men jag sökte upp överläkaren, på avdelningen, visade boken och ställde frågan: ”Jag spelar bordtennis som, den här Tourette-patienten, i denna bok! Kan ni passa på och undersöka om jag också har Tourette, när jag ändå är här?”

Jag fick direkt ett kort, och torrt, svar direkt från överläkaren: ”Det behövs ingen undersökning. Vi vet redan att du har Tourette!” Det var en chockerande insikt, för mig, så nu kastade jag mig direkt över en massa böcker om Tourette och andra NPF-diagnoser. (men det tog nog mig ett 20-tal böcker, innan jag började få grepp om vad NPF var för något)

Denna bok har sålts i över en miljon exemplar, världen över, så det är tydligtvis fler än mig som tycker att den är bra. Det verkar, tyvärr, som den svenska upplagan är slutsåld? Så om du vet var denna bok går, fortfarande, att köpa på svenska så tveka inte att kontakta mig!

(Oliver Sacks har skrivit många andra läsvärda böcker, men denna är min favorit)

https://www.bokus.com/bok/9781447275404/the-man-who-mistook-his-wife-for-a-hat/

https://www.amazon.se/Man-Who-Mistook-His-Wife/dp/0330523627/ref=sr_1_1

https://www.adlibris.com/se/bok/the-man-who-mistook-his-wife-for-a-hat-9780330523622